شاعرانِ هندو، مسیحی و اهلِ سنت در چهارمین همایش بینالمللی بارانِ غدیر در سرچشمه همنشین شدند و مدحِ علی و آلِ علی را گفتند. گزارشِ لحظه به لحظهٔ خبرنگارِ سرچشمه را از این مراسم دنبال کنید:
18:21 در حاشیهٔ مراسم، پیش از شروعِ رسمی، هنرمندانِ خطاط و نقاشیخط مشغولِ خلقِ آثارِ هنری هستند. همچنین نمایشگاهِ کتابی دربارهٔ حضرتِ امیرالمؤمنین علی علیه السلام در محوطهٔ بیرونیِ سالن همایش برپا است. مهمانانِ ویژه و دیگر مهمانانِ مراسم کمکم واردِ سالنِ همایش میشوند و همه چیز برایِ آغازِ مراسم مهیا است.
18:29 دوربینها و خبرنگارانِ رسانههایِ جمعی لنزها و ریکوردها و قلمهایشان را برایِ ثبتِ چهارمین همایش بینالمللیِ بارانِ غدیر آماده میکنند. حدودِ پنجاه درصدِ ظرفیتِ سالنِ همایش با مهمانانِ برنامه پر شده است. پرچمِ کشورهایِ لبنان، روسیه، عراق، پاکستان، هند و کویت به احترامِ مهمانانِ ویژهٔ مراسم رویِ سن قرار گرفته است.
18:31 مراسم رسماً با پخشِ کلیپِ سرچشمه (سرودِ شهید بهشتی و 72 تن) آغاز شد. استاد سعیدیان آیاتی از کلام الله را قرائت کرد. همه به احترام سرود ملی جمهوری اسلامی ایران ایستادند و حسین متولیان –شاعر و مجریِ برنامه- با شعرهایی در وصفِ امیرالمؤمنین و سیدالشهدا علیهم السلام آغازِ همایش را رونق داد. (18:50)
18:55 حجت الاسلام زائری –دبیر چهارمین همایش بینالمللی بارانِ غدیر- به مهمانانِ برنامه خیرمقدم گفت. به سه دورهٔ گذشتهٔ این همایش اشاره کرد و خدا را بابتِ جمع کردنِ هنرمندان از ادیانِ مختلف به بهانهٔ مدحِ امیرالمؤمنین شکر کرد و از آثارِ دانشگاهی، کتابها و پژوهشها دربارهٔ موضوعِ همایش گفت که پس از برگزاریِ همایش از سویِ ادیبانِ غیرِ مسلمان تولید شده است. او از «هماری رسول» اثرِ شاعرِ هندومذهب «دهرمندر نات» که شامل آثارِ 400 اثر از ادبیان هندومذهب است نام برد و گفت گردآورندهٔ این کتاب سرگرمِ تولیدِ کتابِ «هماری علی» است.
زائری دربارهٔ بلرام شکلا –دیگر شاعرِ هندی- گفت: در عاشورا عزاداری میکند، در ماهِ رمضان روزه میگیرد و برایِ علی(ع) جشن میگیرد.
زائری از کتابِ «مناقبِ امام علی در شعرِ شبهقارهٔ هند» اثرِ سیدمحمد سرفراز ظفر هم نام برد که مجموعهای از اشعارِ فارسی در منقبتِ حضرتِ علی علیه السلام است.
او از جورج شکّور هم نام برد و اسامی چند اثرِ وی را گفت که به فارسی ترجمه شده و به لطفِ برگزاریِ همایش بارانِ غدیر در ایران عرضه شده است.
او از هموطنانِ زرتشتی و کلیمی هم یاد کرد که در همایشِ بارانِ غدیر سهیم بودهاند.
زائری بارِ دیگر به مهمانان خیرمقدم گفت و از حوزهٔ هنری و سازمانِ اوقاف بابتِ همراهی در برگزاریِ همایشِ بارانِ غدیر سپاسگزاری کرد و با این حدیث صحبتش را پایان داد و گفت: این حدیث را برایِ هر کدام از مهمانان گفتهام منقلب شدهاند. زائری حدیث را اینگونه نقل کرد: «پیامبر اکرم فرمود: هر کسی فضیلتی از فضایل علی را بنویسد تا زمانی که آن کاغذ باقی است ملائکهٔ آسمان برایِ او استغفار میکند.» (19:05)
19:05 قطعاً گزارشِ متنیِ لحظه به لحظه نمیتواند بهدرستی حسِ جلسه را منتقل کند. هر لحظه حجت الاسلام زائری حکایتهایی از ارادتِ ادیبانِ ادیانِ دیگر به اهلِ بیت(ع) بازگو میکند و آنچه بیش از همه به چشم میآید، عظمتِ فراگیرِ حقیقتِ اهلِ بیت است.
19:07 مهمانان گزارشی ویدئویی از سه دورهٔ پیشینِ همایشِ بارانِ غدیر تماشا کردند.
19:18 دکتر افتخار حسین (پاکستان)، خانم دلمر تاشماتاوا (روسیه)، پرویز بیگیحبیبآبادی (ایران)، علیرضا قزوه (ایران) به رویِ صحنه دعوا شدند و موردِ تشویقِ حاضران که دیگر کلِ صندلیها را پر کردهاند قرار گرفتند. دکتر افتخار حسین در سخنانِ آغازینش گفت: از دعوتِ شما سپاسگزارم. از وقتی شعرگفتن را آغاز کردم و در فضایی مذهبی بودم که باعث شد عشق و علاقه به اهلبیت پیدا بکنم. نکتهٔ دیگری که میخواهم بگویم این است که در این راه یک مسیرِ طولانی داشتهام، اما عشق و علاقهام به اهلبیت بسیار قدیمیست. من دربارهٔ واقعهٔ کربلا تلاش کردم اشعاری بگویم. از قبل ندیده بودم اشعاری دربارهٔ امام حسین در قالب غزل گفته شده باشد. من غزل در این باره گفتهام. در نگاهِ بنده حادثهٔ کربلا الهامبخش است. شخصیتِ حسین شخصیتِ عظیمیست و غیر از این یک الگویِ زندگی و دستورِ حیات برایِ ما است.
او در بخشِ دیگرِ سخنانش از امیرالمؤمنین یاد کرد و گفت: دربارهٔ علی(ع) تجربیاتِ شخصی داشتهام و دوباره تلاش کردم دربارهٔ امیرالمؤمنین بنویسم.
دکتر افتخار حسین سپس دو غزل به زبانِ اردو برایِ حاضران در همایش خواند.
19:22 کتابچهٔ ترجمهٔ اشعارِ شاعرانِ حاضر در نشست در اختیارِ مهمانان و حاضران در نشست قرار گرفته است.
19:38 پرویز بیگی حبیبآبادی دیگر مهمانی بود که به شعرخوانی پرداخت. این شاعر پیش از شعرخوانی از برگزارکنندگانِ چهارمین همایشِ بارانِ غدیر سپاسگزاری کرد و گفت: «انشاءالله تا باد هماره اینچنین باد». پس از این، او مثنوی «مولایِ عشق» را که به ساحتِ حضرتِ علی(ع) تقدیم کرده است برایِ حاضران خواند.
19:46 دلبرتاش ماتاوا شاعرِ اهلِ روسیه، عیدِ غدیر را تبریک گفت و عاشورا را تسلیت. او گفت: «خداوندِ کریم به من شانس داد که به ایران بیایم و در اینجا تحصیل کنم. این فرصتِ خیلی خوبی برایم بود. ایران به من خیلی چیزها را یاد داد که در آینده و در حالِ حاضر به من کمک میکند.» او که به فارسی بسیار مسلط بود اینگونه ادامه داد که: «ایران به من یاد داد که حضرتِ علی واقعاً کیست. از نظرِ من افتخار است که لااقل یک شعر به اسمِ ایشان بنویسم. و آرزو نداشتم که اینجا بیایم و این شعر را برایِ شما بخوانم اما باز هم از همهٔ شما تشکر میکنم. این افتخاری برایِ من است. برایِ اولین بار در زندگیام است که برایِ کسی شعر میخوانم!» این شاعرِ جوانِ سنیمذهب، پس از این گفتار برایِ حاضران مثنویای به زبانِ فارسی در نعتِ امیرالمؤمنین علیه السلام خواند. سپس شعرِ دیگری دربارهٔ شهیدانِ کربلا خواند.
19:53 علیرضا قزوه از ایران پشتِ تریبون رفت و گفت: «دو سال است که سایتِ شاعرانِ فارسیزبان را راه انداختهایم که بیش از دو هزار عضو دارد و خانمِ دلبرتاش ماتاوا عضوِ سایت هستند و شعر برایِ انقلاب و امام میگویند.» او از شاعرانِ دیگری در مناطقِ مختلفِ دنیا نام برد که در این سایت به نشانیِ irafta.com اثر دارند. قزوه –مدیر مرکز آفرینشهایِ ادبیِ حوزهٔ هنری- خاطرهای از تلاش و اصرارِ علامه امینی در تحقیق نقل کرد و سپس از بزرگواریها و فداکاریهایِ دهرمندر نات –شاعرِ هندومذهب- گفت که برایِ اهلِ بیت اشعارِ مختلفی نوشته است. قزوه پس از سخنانش به شعرخوانی پرداخت.
20:00 حاضران به تماشایِ کلیپی دربارهٔ عاشورا نشستند.
20:09 در بخشِ بعدی، آنتوان بارا –شاعرِ مسیحی از کویت- الیاس شوبری –شاعر مسیحی از لبنان- معروف عبدالمجید –از مصر- و امجد ویسی –هموطنِ سنیمذهب- رویِ صحنه آمدند. آنتوان بارا با صلوات بر محمد و آلِ محمد سخنانش را آغاز کرد و به واقعهٔ غدیرِ خم اشاره کرد و گفت برخی آن واقعه را نپذیرفتند و به دنبالِ توطئه و تفرقه بودند. او بعد از این سخنان پشتِ تریبون رفت و شعری دربارهٔ حضرتِ سیدالشهدا(ع) خواند.
20:20 در ادامه معروف عبدالمجید از مصر با حاضران سخن گفت و اینگونه رسالتِ شعریاش را بازگو کرد: «چهطور کسی میتواند شاعر باشد اما دربارهٔ امام حسین شعر نگوید؟» عبدالمجید سپس شعری ترجمهنشده دربارهٔ عاشورا خواند. او اجازه نداد شعرش ترجمهٔ همزمان شود و گفت: شعر قابلِ ترجمه نیست! اما عربیدانهایِ مراسم بهخوبی به لطافت و زیباییِ شعرِ او پی بردند و تشویقش کردند.
20:40 الیاس شوبری دیگر مهمانی بود که پیش از شعرخوانی، از بودن در ایران ابرازِ خوشنودی کرد و به همه سلام داد و دربارهٔ دینِ حنیف سخن گفت: «همهٔ چیزِ دینِ حنیف بر «سلام» استوار است و اینچنین است که بر دلها نفوذ میکند. امام علی به نمایندگیِ یک دین و مذهب و فرقه سخن نگفته است، بلکه مجسمکنندهٔ انسانیت بوده است و این تجسم انسانیت برایِ کل جهان بوده است؛ صرفِ نظر از دین و مذهبی که با آن زندگی میکنیم. وقتی دربارهٔ امامی بزرگوار سخن میگویم، راجع به کسی صحبت میکنم که هیچکسی همانند او وجود نداشت که بتواند رسالت حضرت محمد(ص) را ادامه دهد.» او به خوانشِ بخشی از مقدمهٔ کتابش با عنوانِ «الامام علی؛ المؤمن حقا» پرداخت.
20:45 امجد ویسی زادهٔ سنندج گفت: من از کوچه و شهری آمدم که تعداد کسانی که نامشان علی بود در کوچهٔ ما بیشتر از چهل نفر بود. او بازیِ جالبی با شعرِ عبدالمجید که گفته بود «گمان میکنم که علی مصری است» کرد و به عربی گفت: گمان میکنم که علی(ع) اهلِ سنندج بود! که موردِ تشویقِ حاضران قرار گرفت. او سپس به شعرخوانی پرداخت.
20:50 گروهی از هنرمندانِ شبیهخوان به اجرایِ تعزیه پرداختند.
21:05 دهرمندر نات شاعرِ هندومذهبِ هندی، بلرام شکلا شاعر هندومذهبِ هندی، مهندر سینگ اشک شاعرِ هندومذهبِ هندی و سیدمحمد سرفراز ظفر مسلمانِ سنیمذهبِ اهلِ پاکستان آخرین مهمانانی بودند که به رویِ صحنه آمدند.
21:09 دهرمندر نات در سخنانی گفت: «یادِ حسین به شاعر قوت میدهد. میخواهم دربارهٔ قلم حرف بزنم. ذکرِ حسین همه از پدر ارث بردهام. چشمی که از غمِ حسین تر نشود، بصیرت ندارد. شاعری که حق را بیان نکند، او اصلاً حق شاعری را بیان نکرده است. کتابی دربارهٔ پیامبر نوشتهام و اشعارِ هندوها دربارهٔ حضرتِ رسول را آوردهام و سبکهایِ نعت را معرفی کردهام. کتابِ دوم «عزاداری امام حسین؛ یک نهضتِ جهانی» است.» این شاعرِ هندی که همراهِ مسلمانانِ حاضر در نشست صلوات بر محمد و آلِ محمد میفرستاد در ادامهٔ سخنانش اینگونه دربارهٔ ارادتش به خاندانِ رسول الله گفت: «در این کتاب سبکِ عزاداری در کشورهایِ مختلف را آوردهام و فرقِ بینِ عزاداریِ ایران و هند را گفتهام.» او گفت: «فقط برایم دعا کنید. کتابهایی که نوشتهام دربارهٔ امام علی و امام حسین است. دعا کنید که کتابهایم مفهومش همان باشد که میخواهم.» این شاعرِ سپیدمو کتابِ «عزاداریِ امام حسین...» را تقدیمِ حجت الاسلام زائری کرد و سپس شعری برایِ حاضران خواند.
21:33 مهندرسینگ اشک دیگر شاعری بود که پشتِ تریبون قرار گرفت و گفت: «عزیزان! هرچند من زبانِ شما را نمیفهمم و شما هم زبانِ من را نمیفهمید. اما ما یک مناسبت مشترک داریم و آن احساسات است. وقتی شعری دربارهٔ امام حسین خوانده میشود ما هر دو احساسِ مشترکی داریم.» در ادامه این شاعر نیز به خوانشِ شعری از خود پرداخت.
21:41 بلرام شکلا شعری با عنوان «کیست حسین» را به زبانِ فارسی خواند.
21:47 سید محمد سرفراز آخرین مهمانی بود که پشتِ تریبون آمد و با لهجهٔ شیرینش گفت: «شب دراز شد، امیدوارم حوصلهتان سر نرفته باشد». سپس دو شعرِ زیبا در منقبت امام علی(ع) به زبانِ فارسی خواند.
تقدیر از شاعرانِ بزرگوارِ مهمان پایانبخشِ برنامه بود.
شبی به یادماندنی بود. شبی که بیشعرهایش، نمکی نمیداشت. اگر بنا بود صرفاً نورپردازی و سخنپردازی باشد، همچون هزاران همایشِ دیگر بود؛ اما این شب، عجیب شبی بود. این شب، در سرچشمه جایتان خالی بود. کاش میشد با همین کلمات حظِ شنیدنِ اشعارِ شاعران را با شما قسمت کرد.
---
بازتابها:
- گزارش فارس از مراسم
-
گزارش مهر از مراسم
-
گزارش ایبنا از مراسم
-
گزارش تصویری شبکهٔ تصویر
-
گزارش تصویری فارس
-
گزارش تصویری سایت خبری حوزهٔ هنری