هستی حقجو – روزنامه نگار
اصلاحات شهید بهشتی به نابسامانیهای فرهنگی
امتیاز:
گام اول: اصلاح نظام آموزشي
گام دوم: ايجاد تشکل ها
از آنجا که فرهنگ نقش بسيار مهم و تأثيرگذاري در تحول و دگرديسي جامعه دارد و همچنين باعث رشد و بالندگي در نسل آينده جامعه مي شود، رهبران فکري در جوامع مختلف درصدد ايجاد و تثبيت و شکل دهي به فرهنگي بوده اند که بتواند ارزش ها و اهداف متصور از جامعه شان را محقق کند. شهيد بهشتي نيز به اصلاح نابساماني هاي موجود فرهنگي در جامعه مي انديشيد، در مورد آموزش علوم حوزوي و علوم مدرسه اي و دانشگاهي و هم چنين در زمينه تبليغ و نشر احكام اسلامي و توجه به نسل جوان جامعه به نكته اي توجه كرد كه كمتر كسي به آن اهميت مي داد.
وي شيوه تدريس نوع علوم و رشته هاي آموزشي، كيفيت كتب آموزشي، و مديريت آموزشي را در مدرسه و حوزه به دقت ارزيابي كرد و خود نيز كه مراحل مدرسه و حوزه را طي كرده بود و به نقايص آن سيستم ها آشنايي داشت، به ريشه يابي و چاره چويي پرداخت.
نظام آموزشي، تبليغي در مسير تحول
اولين ابتكارات شهيد بهشتي زماني شروع شد كه به قم آمد و در حلقه ارتباط با دوستان و هم فكران جديد خود قرار گرفت. سال 1326، يعني يك سال پس از ورود به قم بود كه به همراه 18 نفر از طلاب حوزه ي علميه قم، تصميم گرفتند به روستاهاي دور افتاده بروند و تبليغ كنند:
«حدود 18 نفر برنامه اي تنظيم كرديم كه برويم به دورترين روستاها براي تبليغ و دو سال اين برنامه را انجام داديم. در ماه رمضان كه گرم بود، با هزينه خودمان پول نداشتيم، مرحوم آيت الله بروجردي توسط امام خميني كه آن موقع با ايشان بودند نفري صد تومان در سال 1326 و نفري صدوپنجاه تومان در سال 1327 به عنوان هزينه سفر به ما دادند، چون قرار در اين بود كه به هر روستايي مي رويم، مجبور نباشيم مزاحم يك روستايي به عنوان مهمان او باشيم....»
تصميم بر آن بود تا پس از اتمام سفر، با مبادله اطلاعات و تجارب شخصي افراد از اين سفرها، تصميماتي جهت حل معضلات مردم گرفته شود. ايشان از نتايج اين سفرها به نيكي ياد كرده اند.
اين سفره ها، براي او و همراهانش بسيار خوب بود، مثلاً مردم شناسي و ارتباط قوي و صميمي و نزديك با توده مردم،كه ايشان را در فعاليت هاي فرهنگي و تصميمات سياسي آينده، ياري کرد.
همچنين استقلال مالي و روحانيون در تحصيل و تبليغ، كه از ايده هاي خاص شهيد بهشتي بود، در اين زمان به صورت جمعي تجربه شد.