متانتشان انسان را خجالت زده می کرد
شهید آیت الله دکتر بهشتی از زبان اهل منزل
امتیاز:
آیت الله دکتر بهشتی حتی در مواقع دشوار و حساسی آن دوره ها (کشمکش ها و حوادث اول انقلاب) که قرار می گرفت، نه تنها آثار ناشی از جنگ روانی را به خانواده انتقال نمی داد بلکه با آرامش به وظایف خانودگی خود عمل می کرد. همسرش ایشان در این باره این طور نقل می کنند: « من خصوصیتی را که از ایشان در 29 سال زندگی دیدم، ملایمت و صبر بود. ایشان به قدری صبر و ملایمت و متانت به خرج می داد که انسان را خجالت زده می کرد. در سرتاسر زندگی این مرد مبارز و با تقوا حتی یک مورد عصبانیت بی مورد به یاد ندارم. ایشان در کارهای خانه به من کمک می کرد و خرید لوازم مورد نیاز، رسیدگی به باغچه ها و گاهی شستن ظروف آشپرخانه از جمله کارهایی بود که ایشان در منزل انجام می داد، به درس بچه ها رسیدگی جدی می کردند. از وضع درسی و مشکلات شان می پرسید و به آن ها کمک می کرد.... به بچه ها پول به عنوان قرض الحسنه می داد و از حقوق ماهیانه آن ها که معادل دو برابر سنشان بود کم می کرد.»
مظهر نظم
به نقل از همسر شهید، او مظهر نظم بود: « مرحوم دکتر بسیار منظم بود. هر چند ایشان یک فرد سیاسی بودند و در جلسات زیادی شرکت می کردند چیزی که من از وی به یاد دارم این است که امکان نداشت دیرتر از موقع مقرر در جلسه ای حاضر شود و به هر وسیله ای که بود در ساعت مقرر خودشان را به محل مورد نظر می رساندند. می گفت ما تا نظم در کارهای مان نداشته باشیم، نمی توانیم کارهای مملکت را پیش ببریم.»
در پی تجلی ایمان در جنبه های خصوصی تر زندگی باشید
همچنین فرزند شهید آیت الله دکتر بهشتی در توصیف صفات رفتاری پدر در خانواده این طور ایشان را وصف می کنند: «در منزل، آن دم که اندکی از فشار کارها کاسته می شد و به خانه می آمد، برای ما فرزندان، یک دوست صمیمی و یک مربی نمونه اخلاق و رفتار بود. بسیار دیر خشم می گرفت.... کبر و خودپرستی را در خود مهار کرده بود ... ایشان میان فرزندان خودشان هیچ گونه تفاوتی قائل نبود و همه را از دختر و پسر به یک چشم می نگریست و برای همه نیز امکانات مساوی فراهم می آوردند. در منزل، امین رازهای تک تک ما بود.... از خصوصیات دیگر ایشان این بود که مشورت پذیر و انتقاد پذیر بود... همچنین همواره سفارش می کرد: در پی کسانی بروید که هر چه به جنبه های خصوصی تر زندگی آن ها نزدیک تر می شوید تجلی ایمان را بیشتر بیابید.»
پدری سرمشق پدری
دختر شهید آیت الله دکتر بهشتی در مورد افراد پرکار و فعالی که کمتر فرصتی را در اختیار خانواده خود قرار می دهند و جز خستگی از کار های اجتماعی و گاه کم حوصلگی چیزی برای خانواده خود به ارمغان نمی آوردند. سبک زندگی پدر خود را در محیط خانواده متفاوت با دیگران توصیف می کند: « برخورد پدر من با من بسیار خوب بود. پدرم شب دیر وقت که به منزل بر می گشتند، با تمام خستگی که در اثر کار زیاد برایشان وارد شده بود، از درس ما می پرسیدند و من امیدوارم که همه پدرها، ایشان را سرمشق قرارداده و به درس و اخلاق فرزندانشان رسیدگی کنن. ایشان همیشه با من با ملایمت برخورد می کردند و طوری محبت می کردند که مانند این بود که با شخص بزرگسالی دارند صحبت می کنند، من هیچ گاه به یاد ندارم که در این مدت با عصبانیت با من برخورد کرده باشند.»